Kokemuksia ensimmäisestä Uudenmaan kokemusasiantuntijakoulutuksesta.
Syksyllä Laurea-ammattikorkeakoulussa alkaneeseen KEIJO -hankkeen kokemusasiantuntijakoulutukseen on lähes neljän kuukauden aikana sisältynyt monenlaisia oppimiskokemuksia. Opetussisällöt ovat liittyneet kokemusasiantuntijuuteen ja vertaisena toimimiseen, kriminologian perusteisiin ja rikosseuraamusalaan, vuorovaikutustaitoihin ja ammatillisiin menetelmiin, ammatillisuuteen ja reflektointiin sekä työelämätaitoihin.
KEIJO -hankkeen luokan seiniltä on poistettu ensimmäisen koulutusryhmän kuvauksia palvelumuotoiluprosesseista, palvelujärjestelmästä sekä runoja ja erilaisia riimejä kokemusasiantuntijuudesta. Ensimmäisen koulutusryhmän jäsenten kuvat jäivät kehystettyinä luokan seinille. Pidätyskuvatyylisten kuvien nimitietotauluissa on jokaisen koulutetun etunimi sekä ne vahvuudet, jotka on valittu omien ja toisten tunnistamien kokemusasiantuntijuuteen liittyvien vahvuuksien perusteella.
KEIJO -hankkeen viimeisellä koulutusviikolla muisteltiin menneen syksyn opetussisältöjä. Tärkeimmät oppimiskokemukset liittyivät riski- ja tarvearvion sekä rangaistusaikasuunnitelman laatimiseen, desistanssia ja kriminologiaa koskeviin luentoihin, KEIJO -hankkeen omaan Kokemusasiantuntija vaikuttajana -seminaariin sekä sanaton ja sanallinen vuorovaikutus täydennyskoulutukseen yhteistyössä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen kanssa. Myös lukuisia opintojaksoilla toteutuneita kohtaamisina tulevien ammattilaisten kanssa pidetiin tärkeinä.